African Mango cz.1

African Mango cz.1

Sprawa nie jest nowa, bo już w latach 90. mówiło się o niezwykłej właściwości popularnego owocu, jakim jest mango. Jednak dopiero od roku 2003 wzięto mango pod lupę, aby przekonać się dokładniej, na czym ta niezwykłość polega.

W roku 2005 w magazynie medycznym „Lipids in Health and Disease” zamieszczono informację o eksperymencie przeprowadzonym na jednym z uniwersytetów w Kamerunie na 40 ochotnikach gotowych pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. U 28 spośród nich zastosowano wyciąg z pestek mango, a pozostałej dwunastce „zaordynowano” placebo.

już po 4 tygodniach stwierdzono, że u wolontariuszu stosujących ten wyciąg średnia masa ciała zmniejszyła się przeciętnie o 5,3%, podczas gdy w grupie kontrolnej o 1,3%. Dodatkowo w grupie podstawowej doszło do znacznego spadku cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów, a jednocześnie nastąpił wzrost dobrego cholesterolu HDL. W grupie kontrolnej nie odnotowano żadnych zmian tego rodzaju.

Wynik badania okazał się na tyle zadziwiający, że w roku 2009 dokonano powtórki. Tym razem eksperyment trwał 10 tygodni z udziałem 100 wolontariuszy, a sam suplement został jeszcze bardziej skondensowany niż w podobnej próbie sprzed 4 lat.

Wyniki badania były jeszcze ciekawsze, bo niezależnie od wyregulowanego (optymalnego) poziomu wspomnianych wyżej składników lipidowych, poprawie uległa „zawartości talii”. Najogólniej rzecz ujmując, w tym miejscu zaznaczył się przede wszystkim spadek tkanki tłuszczowej.

Owoce mango wywodzą się z dżungli porastającej tereny Afryki Zachodniej, później zostały one zaadaptowane do nasadzeń plantacyjnych. Czy są smaczniejsze od innych egzotycznych owoców – to już jest kwestia gustu, natomiast składnikiem, który posłużył za ekstrakt leczniczy okazały się pestki. To z pestek uzyskuje się popularny surowiec zdolny poprawić metabolizm pacjenta.

Agresywne działanie ekstraktu na tkankę tłuszczową przypisuje się polifenolom, czyli różnym związkom roślinnym zawartym w pestkach mango

W tych związkach znajduje się prawie pełny zestaw aminokwasów, witamin i minerałów, a wszystko to nabiera cech typowych dla hormonów – odblokowuje receptory komórkowe. Dzięki temu zwiększa się wrażliwość organizmu na insulinę i leptynę (hormon regulujący masę ciała przez zmniejszenie apetytu i nasilenie termogenezy), a także tworzy się bariera ograniczająca produkcję nowych komórek tłuszczowych. Nasileniu ulega proces lipolizy (rozkładu tkanki tłuszczowej), a dotyczy to już zagnieżdżonych komórek tłuszczowych.

Czytaj dalej:

African Mango cz.2

Facebook Comments Box

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments Box