Święta trójca wartości odżywczych
Z produktów przyswajamy energię, dzięki której możemy zasilić wszystkie narządy w naszym ciele, aby te prawidłowo funkcjonowały. Każde pożywienie, które dostaje się do środka naszego organizmu, dostarcza określoną ilość kalorii, a przede wszystkim makroskładników, które muszą być odpowiednio zrównoważone, aby zrzucić wagę, utrzymać ją, lub po prostu przytyć. Każdy z osobna ma inną potrzebę i dobór idealnych proporcji będzie oddziaływał na naszą wagę, sylwetkę i ogólne samopoczucie. Wyróżniamy trzy makroskładniki, które rządzą naszym ciałem. Są to; węglowodany, tłuszcze i białka. Węglowodany to z reguły najliczniejsza grupa z tych trzech makroskładników, które spożywamy. Do węglowodanów zaliczamy wszelkiego rodzaju pieczywo, produkty zbożowe, warzywa, owoce, a nawet zwykły cukier.
Tak jak więc można wywnioskować – stanowią one główne paliwo dla naszego organizmu. Tłuszcze to z kolei bardzo kaloryczny makroskładnik, więc powinniśmy uważać z jego ilościami, ponieważ nie tylko powoduje to otyłość, ale także różne problemy zdrowotne. Tłuszcze występują w większości pożywienia, a szczegółowe ilości należy obserwować na etykietach produktów spożywczych. Białko to z kolegi paliwo dla naszych mięśni. Występuje praktycznie w każdym produkcie, ale tylko w nielicznych są to dobre i wartościowe źródła białka
Białko kluczowym makroskładnikiem dla ludzi dbających o sylwetkę
Czy to sportowiec czy człowiek dbający o swoją tężyznę fizyczną i ogólną sprawność – białko to kluczowy element diety dla takiej osoby. Stanowi główny budulec mięśni i powoduje wzrost tkanki mięśniowej. Jest przydatne zarówno w momencie, gdy chcemy schudnąć, jak i wtedy, gdy pragniemy przytyć. Spożywanie odpowiednich ilości białka spowoduje, że będziemy równomiernie zwiększać swoją masę mięśniową i staniemy się ogólnie silniejsi, sprawniejsi i prawdopodobnie zdrowsi. Ważnym aspektem spożywania białka jest jego dobre źródło – gdy jest to tylko możliwe, należy w większości spożywać białka zwierzęce, które znajdują się w różnego rodzaju mięsach, rybach, jajkach, czy też nabiale.