Jeszcze o tym nie wiecie – wskazówki zdrowotne

Jeszcze o tym nie wiecie – wskazówki zdrowotne

Aby w jelitach wszystko grało

Trzeba im dostarczać porcję błonnika oraz probiotyki i przyjazne bakterie. W przeciwnym wypadku będziemy odczuwali wzdęcia i ogólny dyskomfort.

Produkty probiotyczne to jogurt, kefir i mleko acidofilne. Hamują one rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych, które przyczyniają się do zaburzeń pracy jelit i żołądka. Wprowadzone produkty probiotyczne pomagają w trawieniu resztek pokarmowych w jelicie grubym, dzięki czemu organizm ma możliwość pozbycia się niebezpiecznych złogów. Jogurt, kefir i mleko acidofilne obniżają też pH jelit, regulują gospodarkę minerałową, pomagają w procesach wchłaniania jonów wapnia i magnezu.

Na uwagę zasługuje również fakt, że bakterie probiotyczne powodują zwiększenie biodostępności składników pokarmowych, które w innym wypadku „przeleciałyby przez nas” jako niewiele warty składnik pożywienia. Wiemy na przykład, jak ważna dla wzmocnienia mięśni jest witamina B12, ale nie wiemy, że na jej syntetyzowanie w organizmie znaczny wpływ mają właśnie probiotyki. Może więc być tak, że kupujemy i łykamy tabletki tej witaminy, a nie spożywamy jogurtu lub kefiru, więc witamina B12 w ogóle się nie wchłania.

Ten, kto nie lubi produktów probiotycznych, ale lubi dobrze się czuć, ma możliwość skorzystania z preparatu pod nazwą Colon C, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz dostarcza organizmowi błonnik i przyjazne bakterie.

Dla urozmaicenia można też zaopatrzyć się w batony FrutiCol o całkiem znośnym smaku i przegryzać je od czasu do czasu. Batony mają w swoim składzie suszone owoce z dodatkiem probiotyków i błonnika. Nie są słodzone i nie mają dużo kalorii.

Facebook Comments Box

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments Box